Pyjamadagklasfoto

IMG 1281

Kerst en een warme turnles

Kerst: een mooie tijd, niet alleen in onze huiskamers, maar ook al spelend in de kleuterklas.

Speelgoedjes zetten op houten kerstboompjes, experimenteren met slingers en kerstfiguren, kerst beleven met figuren in de boomhut, puzzelen van rendieren, spelen met de kerststal, kijken in kerstboeken,…

En in de namiddag verlegden we alweer onze grenzen samen met de kleuters van de rode klas in de turnzaal in de turnomloop.

Ballen gooien, klimmen en klauteren, balanceren, …

Het werd een warme speeltuin terwijl het buiten steeds sneeuwiger oogde èn voelde. Het worden echte kampioenen, die turnende kleuters uit K1!

 

Adventskrans en baard maken met scheerschuim

Met de adventskrans startten we op maandag 4 december het aftellen naar het feest van de geboorte van Jezus, het Kerstfeest.

Deze periode van 4 weken begint ook met de eerste kaars, die verwijst naar Sint-Nicolaas, die zijn licht haalt bij Jezus, van wie Sint-Nicolaas leerde om voor andere mensen, armen en kinderen te zorgen.

De komende 3 weken zullen ook wij leren hoe we een lichtje kunnen zijn voor elkaar, naar Jezus’ voorbeeld.

Het werd een leuke dag in de blauwe klas, deze eerste adventsmaandag.

De kleuters bereidden zich nog voor op de komst van de goede Sint, en beleefden het begrip ‘baard’ door te experimenteren met scheerschuim.

 

BC Sinterklaas

Zich verkleden in Sinterklaas of Zwarte Piet, een kleurendoppenspel spelen, een Zwarte Pietje in papieren versie aankleden, puzzels maken, pittenzakken gooien in de schoorsteen, pepernoten scheppen en door rollen laten schuiven, met een Sinterklaas - en Zwarte Pietpop spelen in het klein poppenhuisje: de aanzet voor het aftellen naar het bezoek van Sinterklaas is gezet! Een beleving in alle vlakken van de totale ontwikkeling.

 

Turnen

Onze turnles wordt telkens weer een belevenis in uitdaging, maar met een aangepast parcours van meester Jonas werd het deze keer toch een extra uitdaging! Balanceren over een balk, omhoog kruipen, een evenwichtspad,... Joepie! Deze turnles was zo leuk!

 

Belevingstheater "Onder de tafel"

Op maandag 2 oktober stapten we met onze jongste spruiten naar het theater in de Emiel Naudtszaal in Elversele. Het werd een echt belevingstheater, waarin de kleuters de spelers waren en omgevormde tafels en stoelen de attributen. Op de foto's zie je hoe die tafels en stoelen fantastische speeltuigen zijn geworden, waardoor het geheel een mooi experimenteerlandschap is! Een zeer geslaagde activiteit!

 

Ieder diertje zijn pleziertje

Op de foto's zien jullie het begin van de dag en de week rond het thema 'Ieder diertje zijn pleziertje' in de eerste kleuterklas. Een halfuurtje waarin de kleuters in een speelse sfeer elkaar en de juf ontmoeten en op ontdekking gaan in de klas.

 

Hiep, hiep, hoera!

In het thema ‘Hiep hoera! Ik ben jarig’ konden de kleuters naar hartenlust spelen en ontdekken in de verschillende speelhoekjes in de klas: een feesthoekje met Muis en Aap en toeters, een bloemenkrans, een kroon, vrolijke borden en bekers; taarten van een vergiet met pijpenragers; taarten om kaarsjes of fruit op te boetseren; een experimenteermand met cadeaulinten.

Van stimuleren van de fantasie, de ontwikkeling van de fijne motoriek en de vormgeving, tot meten hoever je kunt gaan met een lang cadeaulint, tot stimuleren van het samenspel en de taal: al spelende ontwikkelen deze jongste kleuters tot flinke ontdekkers van de wereld.

In de namiddag werd de bewegingsdrang van de peuters en jongste kleuters aangewakkerd in de turnzaal. In vrije speelsituaties leerden de kleuters hun eigen lichaamsmogelijkheden kennen door te kruipen door een tunnel van hoepels en matten, hun evenwicht behouden op de rollende mat, hun durf stimuleren bij het klimmen op het rek, hun oog-handcoördinatie ontwikkelen bij het gooien van ringen over kegels, hun conditie stimuleren door te springen met springzakken.

 

K1B

Adventskrans en baard maken met scheerschuim

© 2017 Vrije Basisschool Elversele.