Sint & Piet

Twee weken geleden stond er plots een grote zwartepietenzak in onze klas. Deze zat vol spulletjes van Sinterklaas en zwarte piet. Heel leuk, want zo konden we ons verkleden in de poppenhoek. We leerden dat de hoed van Sinterklaas “een mijter” is en de muts van
zwarte piet “een baret”.
Tussendoor konden we aan het huisje en de boot spelen met de kleine zwarte pieten popjes, cadeautjes vullen met lego blokjes en in de boekjes kijken. Heel leuk!
We puzzelden het paard van Sinterklaas of een zwarte Piet bij elkaar en sorteerden alle spulletjes van sint, piet en het paard op de juiste plaats.
We maakten ook kennis met Spiekpietje. Spiekpietje zat, zonder dat we het wisten, al een hele tijd verstopt in de klas. Zo kon hij goed kijken wie er al heel flink is en dus een kadootje van Sinterklaas verdiende.
Speciaal voor de verjaardag van Sinterklaas knutselden we iets voor op ons hoofd. We maakten allemaal een kleurrijke zwarte Pietenmuts en leerden een liedje voor Sinterklaas.
Omdat Sinterklaas voor zijn verjaardag natuurlijk ook wel een pakje mocht krijgen, bakten we in de klas nog lekkere speculaas koekjes. Als echte bakpieten gingen we aan de slag!
En toen was het zover. Sinterklaas kwam op bezoek in de klas! We zetten onze gemaakte hoed op ons hoofd en zongen ons liedje uit volle borst.
Omdat Sinterklaas enkel “flinke kapoenen” gezien had in onze gele klas, kreeg iedereen van zwarte piet een zakje vol lekkers en voor de hele klas had Sint nog 2 spelletjes mee!
Tussendoor vierden we de verjaardag van Lander en Estelle.
Zij werden ondertussen ook al 4 jaar! Hoera!!

 

Herfst

De herfst is ondertussen volop bezig en dat hebben onze kleuters geweten!
We gingen in het bospark in Lokeren op ontdekking en zochten we vanalles bijelkaar. We zochten blaadjes en noten, keken naar het verschil tussen walnoten en eikels en leerden welke kastanjes we mogen opeten en welke niet. We ontdekten ook dat sommige noten
een hoedje op hebben en anderen dan weer groeien in een stekelig huisje, dat we een bolster noemen. In de klas mochten sommige vriendjes helemaal alleen herfstblaadjes stempelen met kurken en anderen kleefden dan weer een bos vol herfstkleuren.
We maakten herfstpuzzels, maakten met noten figuren na kleurden nog een mooie prent van Nellie en Cézar die we daarna weer samen puzzelden.

We maakten ook kennis met de mormeltjes. Dat zijn kleine mannetjes waarmee we regelmatig spelletjes zullen spelen. Deze helpen ons om beter te leren tellen en inzicht te krijgen in hoeveelheidsbegrippen. De kleuters vonden het alvast heel fijn!

Op een dag kregen we bezoek van Jonnie De Spin. Jonnie had geen vriendjes want iedereen was bang van hem. Omdat Jonnie eigenlijk een super lieve, maar erg eenzaam spin was besloten we om allemaal vriendjes met hem te worden. We knipten en kleefden Jonnie en maakten zo allemaal mooie portretjes. Op die manier werd Jonnie dan wel weer erg blij.
We speelden ook nog een spinnenmemorie.

Tussendoor zongen we nog herfstliedjes, keken we in boekjes in de boekenhoek en dat terwijl het buiten volop herfstweer was. Erg fijn en gezellig was dat allemaal!

We vierden de afgelopen weken ook de verjaardag van Margot en Briek. Alweer 2 vriendjes die 4 jaar werden. Hoera!!

 

Groenten en fruit

Ons gezonde thema startte met allerlei appeltjes. Rode, gele, groene, kleine, grote, zure, zoete,… we keken, proefden en voelden er op los.
De juf at ook samen met onze vriendjes stapje per stapje een appel op. Eerst 1 hap, dan twee en zo verder tot we helemaal aan het klokhuis waren.
Terwijl het ene groepje prentjes over ‘ik eet een appel’ in de juiste volgorde kleefden, maakten de anderen een werkje waarbij je appeltjes in de boom in de juiste kleur moest kleuren. Niet gemakkelijk, maar iedereen deed flink zijn best!
We speelden ook een gezelschapsspel: appeltjes plukken. Iedereen mocht om de beurt draaien aan een rad en dan het juiste aantal appeltjes plukken uit de boom. Wie het eerst z’n mandje vol had, was gewonnen! We keken in (fruit)boekjes en maakten allerlei puzzels.
Sommige kindjes zochten rijmwoordjes op fruit en anderen mochten zelfstandig aan de slag met waterverf om een appelboom te schilderen. Voor de eerste keer ging ook het winkeltje in onze klas open. Als echte groenten- en fruit kramers werd er druk verkocht!

Op een dag was er een groot probleem in de groentetuin. Wortel ontdekte dat een stoute kabouter alle haren en wortels van de groenten af knipte omdat hij zich verveelde. En dat mag natuurlijk niet! Aan de verteltafel konden er kleuters spelen met alle popjes uit het verhaal. Het werd duidelijk dat sommigen zich wel heel goed kunnen inleven! Omdat de kabouter zich ook in de fruitmand had uitgeleefd, hadden onze kleuters de opdracht al die fruitjes terug aan elkaar te kleven.

Op 26 oktober was het niet enkel feest voor oma en opa, maar ook voor Mila!
Want zij werd die dag 4 jaar.

Tussen al de groenten en fruit door oefenden we ook nog flink voor ons grootouderfeest. Hopelijk heeft iedereen er van genoten!

 

Anna wil een huisdier

Naar aanleiding van dierendag leerden we over allerlei huisdieren. De juf las een boekje voor over Anna die graag een huisdiertje wou. Anna ging op bezoek bij een vogel, een poes, een hond, een konijn, een vis en een hamster. En toen de poes van haar tante kleintjes had, kreeg ze er eentje cadeau!
We leerden dat je niet aan diertjes hun staart mag trekken, dat poezen en honden kunnen krabben en bijten en welke geluiden dieren allemaal maken.
We zongen ook een gek liedje, over onze armen en benen die pootjes werden. Misschien hebben onze vriendjes het thuis al eens gezongen?
Verder puzzelden we nog vissen bij elkaar en ‘bekleefden’ we een goudvis door papiertjes te scheuren en te kleven. Dit laatste deden onze vriendjes al helemaal zelfstandig.
Omdat onze vis natuurlijk in water moet zwemmen, maakten we water door met verf op noppenfolie te experimenteren. Heel leuk, maar een kliederboeltje achteraf 😉.
We telden ook nog poezen en honden om nadien evenveel baasjes erbij te kleven. Niet zo gemakkelijk, maar oefening baart kunst! En terwijl sommigen naarstig telden, mochten anderen diertjes kleuren volgens legende.
In de bouwhoek werden huisjes voor de diertjes gebouwd, in de boekenhoek konden we de dieren bij het juiste huisje sorteren en aan tafel speelden we met kleine fantasiedieren.
Jullie horen het al, we verveelden ons zeker niet!
Op woensdag 4 oktober was er dan onze heuse dierententoonstelling. Er kwamen allerlei verschillende baasjes met hun dieren langs. Zo waren er verschillende honden en konijnen, een kip, een hamster en een poes . Dankjewel nogmaals om met de diertjes tot bij ons te komen, we hebben er heel hard van genoten!

 

Feest in de klas

In ons thema “Feest” kregen we bezoek van Kikker.
Kikker had een grote doos mee met daarin allerlei feestspulletjes. Slingers, feesthoedjes, vlagjes, ballonnen,… alles zat erin! We mochten van Kikker alles gebruiken om onze klas te versieren, en zo gezegd, zo gedaan! We toverden onze gele klas om tot een echte feestklas.
Om onze klas nog verder te versieren, knipten we vlagjes die we aan een vlaggenlijn kleefden. En dat al helemaal zonder hulp van de juf! Omdat we natuurlijk komend jaar nog meer feest gaan vieren maakten we een verjaardagskalender. Door te stempelen met ballonnen maakten we onze eigen ballon en zo weten we wanneer elk vriendje jarig is.
Ondertussen hangt onze verjaardagskalender al te pronken in de klas!
We vierden ook al echt feest in de klas, want Sander was jarig! Het werd een reuzeleuk feest.

Verder maakten we nog werkjes waarbij we moesten tellen op de dobbelsteen om het juiste cadeautje te kleuren en kleefden we ballonnetjes van dun naar dik.
Om dit laatste te oefenen gebruikten we echte ballonnen. En telkens we er eentje opbliezen zongen we een gek liedje.
We konden ook nog in de boekenhoek in feestboekjes kijken, in de poppenhoek met de taartjes en feesthoeden spelen, en met plasticine kaarsjes op de taart boetseren.
Op het einde maakten we voor iedereen nog een leuk feesthoedje!  

                                 
                                                     

Naar school

De eerste week van ons nieuwe schooljaar zit er al op! We hebben de voorbije dagen al veel gespeeld in onze klas, maar natuurlijk hebben we ook al een beetje gewerkt. We versierden een boekentas door papiertjes te scheuren en te kleven. We sorteerden spulletjes in en uit onzen boekentas. Er waren ook grote prenten over kinderen in de klas waar we dan kleine details in moesten zoeken. Niet gemakkelijk, maar het lukte al goed!

Op maandag bracht de juf een zware zak vol stenen mee naar de klas. Na deze goed bekeken en betast te hebben besloten we dat de steentjes wat versierd moesten worden en daarom schilderden we er op los. Nadat alle stenen droog waren legden we ze in een mandje en beloofden we er een STEENgoed schooljaar van te maken. Omdat al onze vriendjes in de klas mogen schitteren strooiden we als laatste nog glittertjes over onze steentjes.
Nu kan het schooljaar niet meer stuk!

Verder verkenden we alle speelhoeken in de klas, luisterden we naar leuke verhaaltjes die de juf vertelde en kregen we een vast plaatsje in de kring.
Ondertussen weten alle vriendjes uit onze klas ook al waar ze moeten staan in de rij, waar hun kapstok is en hoe ze moeten opruimen.

Het was alvast een erg leuke start!

 

K2

© 2017 Vrije Basisschool Elversele.